Batman Suomessa
Bat-historiikki Osa 5


<- Edellinen osa     Seuraava osa ->
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA
 
5. Lepakkomies 1969-1970
 
Kun UK-lehden julkaisema värillinen Batman-lehti lopetti ilmestymisensä kesällä 1969, Kuvajulkaisut Oy jatkoi siitä välittömästi mustavalkoisella Lepakkomiehellään ehtien vielä julkaista 6 numeroa tuona vuonna. Lepakkomiestä toimitti M. Valjakka ja se ilmestyi 1969-70 yhteensä 15 kertaa.

Lepakkomiehen tarinat olivat samaa tyyliä mihin Batman-lehti oli jo totuttanut lukijoitaan alkuvuodesta 69. Frank Robbins (Gardner Foxin ohella) kirjoitti pääosan johtosarjoista. Niiden lisäksi lehdessä julkaistiin vanhoja uusintoja sekä 50- että 60-luvulta. Parhaista kuvituksista vastasi Irv Novick Bob Brownin tai Joe Giellan tussaamana. Lehdissä julkaistiin myös Lepakkotytön ja Robinin soolojuttuja Detective Comicsista sekä Batmaniin liittymättömiä jännityssarjakuvia täytesarjoina (esim. Johnny Best).

Vuonna 1970 sisältöpuoli jatkui suurinpiirtein samanlaisena. Lehti muuttui värilliseksi numerosta 5/70 alkaen, mutta kuten Batman aiemmin, Lepakkomieskään ei jaksanut kauan värillisenä elää. Viimeiseksi jäi numero 9/70.

Juuri ennen loppumistaan, numerossa 8/1970, Lepakkomies ehti julkistaa suomeksi yhden koko Batman-historian merkkipaaluista eli tarinan, jossa aikuistuva Dick "Robin" Grayson muutti pois Waynen kartanosta ja lähti yliopistoon opiskelemaan. Jutun nimi oli Yksi luoti liikaa (One Bullett Too Many, Batman 217, Dec 1969). Tuo klassikko oli vielä Frank Robbinsin kirjoittama, joten Lepakkomies lakkasi juuri ennen kuin Denny O'Neilin kirjoittamat ja Neal Adamsin kuvittamat TODELLA uudentyyppiset Batman-jutut olisivat tulleet julkaisuvuoroon. Yksi Adamsin varhemmin kuvittama Batmanin team-up-juttu (Salaman kera) nähtiin 4/70:ssä mustavalkoisena, mutta eipä se vielä oikein vakuuttanut.

Joka tapauksessa Robinin lähtö oli pohjan luontia sille, että Batmanista tuli taas se yksinäinen yön hahmo, joka se oli alkujaankin ollut 30-luvun lopulla ja jossa 60-luvun huumoria ei enää näkynyt kuin satunnaisesti. Yllä mainitussa tarinassa Bruce Wayne muutti hovimestari Alfredin kanssa pois kartanostaan ja Gotham Cityn keskellä sijaitsevan pilvenpiirtäjän kattohuoneistoon. Samalla hän hylkäsi perinteisen Lepakkoluolan, jonka sijaisena sitten vuosikymmenen ajan sai toimia pilvenpiirtäjän alle sijoitettu hyvin varustettu autotalli.
Lepakkomies 5/69
70-luvun vaihteessa Batmania
palautettiin toisinaan pelottavaksi
yölliseksi kostajaksi
(Lepakkomies 5/69).
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti ja kuvan skannaus: Esa Toivonen
 

<- Edellinen osa     Seuraava osa ->


Historiikin aloitussivulle


DC Comics


Bat-aloitussivu Sarjakuvarock